Natuur dichtbij

Wil je heerlijk zonder doel door het bos struinen of volg je liever een bewegwijzerde route? Zoek je al wandelend de rust? Even een kort rondje na het eten of een dagtocht door de omgeving?

Er liggen kilometers aan wandelpaden voor je klaar!

Dwingelderveld

Puur natuur

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je treft hier een mix van natte heide, bos en veel vennetjes aan.

Een aanrader op het Dwingelderveld is de omgeving van het Lheebroekerzand. Met het mooiste jeneverbesstruweel van het Dwingelderveld, het grove dennenbos van 100 jaar oud met ondergroei van kraaihei en de vennen Kliplo en Droseraven.

Drents-Friese Wold

Groots in schoonheid

De natuur in het drents-Friese Wold is ongelofelijk divers. Het ene moment loop je over droge zandvlaktes met stuifzand en vervolgens door dichte bossen, vennen, beekdalen en schitterende heidevelden.

De bossen bestaan voor het grootste deel uit naaldbomen, maar ook eiken- en beukenbossen komen voor. Plantensoorten zoals de zonnedauw, gevlekte orchis, veenbes en verschillende heidesoorten gedijen hier goed.

Holtingerveld

Oerlandschap gekneed door ijs en oorlog

Het Holtingerveld is vooral bekend om zijn keileemberg uit de ijstijd, de Havelterberg. Het heeft een rijkdom aan prehistorische monumenten en er zijn sporen van het vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog.

Je kunt er ook lekker dwalen over de hei, door het veen en in het bos.

Het Blauwe Meer

Zwem- en wandelparadijs

Het Blauwe Meer, met zijn tropische uitstraling, is een geliefde plek om te zonnen en te zwemmen. In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het meer.

Voor kleine kinderen en ongeoefende zwemmers is een stuk water met zandstrand afgezet. Toegangskaarten zijn hier verplicht en verkrijgbaar bij de kiosk aan de ingang van het Blauwe Meer. Deze ingang en een ruime parkeerplaats zijn te bereiken via Geeuwenbrug.

Let op: Deze bijzondere plek wordt goed beheerd en beschermd, en er wordt dan ook een kleine bijdrage gevraagd bij de kiosk als entree. Neem hiertoe contant geld mee, want pinnen kan hier niet.