Van kolonie naar kolonie

Waar cultuur en natuur elkaar raken

Het Drents-Friese Wold is een prachtig fiets- en wandelgebied. Maar het nationaal park heeft nog een troef: het verbindt de voormalige koloniën Frederiksoord en Veenhuizen. Ontdek in dit landschap twee eeuwen aan maatschappelijke erfenis.

In het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord ga je ruim twee eeuwen terug in de tijd, naar de stadse achterbuurten van toen. Je ruikt de armoede en voelt de ellende. Het is de tijd van 1818, nadat Napoleon ons land arm had achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch bedacht een ambitieus plan om de armoede te bestrijden: het stichten van landbouwkoloniën. In de Proefkolonie in het Drentse Frederiksoord stonden 52 boerderijtjes klaar waar arme stedelingen op werk en onderdak konden rekenen in ruil voor arbeid op het land. De kinderen gingen er naar school, er was een eigen ziekenfonds en er kwamen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Treed in het museum in de voetsporen van de eerste vijf kolonistengezinnen die vanuit de stad naar dit Drentse dorp verhuisden, en zie in de film hoe ze arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. In de expositieruimte ontdek je wat er terechtkomt van de ambities van generaal Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen soms botsten met de weerbarstige praktijk.

Fietsen en wandelen tussen erfgoed

Niet alleen in verschillende musea ontdek je de historie van de Koloniën van Weldadigheid, ook in het landschap is de geschiedenis terug te vinden. Je ziet als fietsend prachtige monumenten. Interessant is het Weldadig Fietsrondje (37 km), een route die langs de diverse voormalige vrije koloniën voert.

Maar ook de Pauperpad-fietstocht tussen Frederiksoord een Veenhuizen behoort tot de opties. Je fietst hierbij dwars door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Wandelen kan ook, zo is er de mooie Monumentenwandelroute (11 km).

Alle bezienswaardigheden en routes vind je op www.weldadigoord.nl

Bron: ANWB kampioen juli-augustus 2020